Komponister og vejnavne

  Emil Reesen

Emil Edvard Johannes Reesen (30. maj 1887 i København27. marts 1964 i Gentofte), var en dansk dirigent og komponist, der blev folkeligt kendt for den populære operette Farinelli (1942) med sange som Livets glæder (Herren som skabte alt på jord), Sangen har vinger og Den som har livets mildhed søgt. Han var et multitalent, der foldede sin store musikalitet ud i alle genrer fra de iørefaldende revysange, til stemningsskabende filmmusik, balletmusik på Det Kgl. Teater og ledelse af store klassiske symfoniorkestre.

Han var oprindelig uddannet pianist som elev af Siegfried Langgaard (elev af Franz Liszt), havde debut i 1911 og arbejdede de følgende år som restaurantmusiker, arrangør og kapelmester. I årene 192527 studerede han i Paris, hvor han stiftede bekendtskab med impressionismen og de følgende år 192736 var han dirigent for Radiosymfoniorkestret (sammen med Launy Grøndahl). Samarbejdet med Danmarks Radio ophørte, da den temperamentsfulde Reesen rasede over en række begrænsninger, som hans kontrakt gav ham. Han blev opsagt fra sin kapelmesterpost hvilket førte til demonstrationer fra hans mange venner og sympatisører ved hans sidste koncert i DR. Få år senere blev han på ny knyttet til Danmarks Radio som leder af radioens juniorensemble og som konsulent for musikafdelingen ligesom han ofte dirigerede Radiosymfoniorkestret som gæst.

De kommende år virkede han som freelancedirigent, dirigerede store orkestre som Wiener Symphoniker og indspillede plader med Berliner Philharmonikerne. Han dirigerede København Koncertforenings orkester, blev musikchef ved Palladium og fra 1950 kapelmester ved Det Kongelige Teater hvor han fortrinsvis dirigerede til balletter. Reesen havde en forbløffende musikalsk hukommelse og beherskelse, der satte ham i stand til løbende at levere veldrejede partiturer. Han var en særdeles dygtig instrumentator, og hans orkesterbehandling er meget farverig.

Reesen stiftede og var i en årrække formand for Dansk Kapelmesterforening ligesom han var formand for Fondet for udgivelse af dansk musik.

En række af hans orkesterværker er indspillet på CD af Aalborg Symfoniorkester, dir. Bo Holten (Dacapo CD 8.226031). Danmarks Radio producerede i 1961 operetten Farinelli som fjernsynsforestilling med kendte sangere som Poul Bundgaard og Radiounderholdningsorkestret under ledelse af kapelmester Grethe Kolbe.

Emil Reesen var far til komponisten Morten Reesen[1] og grandonkel til komponisten Frederik Magle (hans søsters barnebarn).[2]

  Edvard Grieg

Edvard Hagerup Grieg (15. juni 18434. september 1907) var en norsk komponist og pianist. Han er en af de få nordiske komponister, som har opnået verdensberømmelse. Blandt hans mest kendte kompositioner, findes musikken til Henrik Ibsens Peer Gynt, samt hans – i øvrigt eneste – klaverkoncert, i A-mol (opus 16). Sidstnævnte opnåede ikke stor anerkendelse blandt kunst- og musikeliten da den først blev frigivet i 1868, men fik hurtigt stor “kommerciel” og folkelig succes, specielt i USA. Den verdensberømte pianist, Artur Rubinstein, har i et interview fortalt hvordan han selv ikke anså denne koncert som værende af betydning, lige som de fleste i starten af 1900-tallet, men ændrede mening efter en middag med komponisten Sergej Rachmaninov, der roste den som den nok bedste klaverkoncert nogensinde skrevet. A-mol koncerten fik urpremiere i København, nærmere bestemt i teatret Casinos store sal. Grieg donerede penge derfra til Unitarernes HusØsterbro.

Grieg blev i 1858 optaget på Leipzigkonservatoriet, hvor han studerede i fire år.

Edvard Grieg var gift med Nina Hagerup Grieg, der var en kendt og respekteret koncertpianist og sangerinde, og i øvrigt Griegs kusine. Han komponerede bl.a. sin klaverkoncert under en ferie hos sine svigerforældre, der boede i Søllerød. Et andet af hans populære værker “Bryllupsdag på Troldhaugen” skrev han i 1892 til sin hustru, da parret fejrede sølvbryllup i deres hjem Troldhaugen. Om aftenen satte Grieg sig til flyglet og spillede denne hyldest til sit ægteskab.

  Joseph Haydn

(Franz) Joseph Haydn (31. marts 1732 i Rohrau – 31. maj 1809 i Wien) var en østrigsk komponist. Haydn skabte sonateformen og den klassiske symfoni i fire satser. Han indledte wienerklassikken og komponerede over 100 symfonier.

Som østriger tilbragte Haydn meget af sin karriere som musiker for den velstående Eszterházy-familie på dens ejendom. Da han stort set var isoleret fra andre komponister og tendenser i musikverdenen, var han, som han selv beskrev det, “tvunget til at være original”.

Joseph Haydn var en af wienerklassikkens vigtigste eksponenter sammen med Wolfgang Amadeus Mozart og Ludwig van Beethoven.

  Thomas Laub

Thomas Linnemann Laub (5. december 1852 i Langå ved Nyborg4. februar 1927 i Gentofte) var en dansk organist og komponist, som især fik stor indflydelse på dansk kirkemusik. Hans produktion omfatter orgelmusik til kirkeligt brug, liturgisk musik samt melodier til salmer, folkeviser, danske sange og viser.

Begravet på Gentofte Kirkegård.

  Knudåge Riisager

Knudåge Riisager (6. marts 1897 i Kunda26. december 1974Frederiksberg[1]) var en dansk komponist.

Knudåge Riisager blev født i Estland af danske forældre, hans far var ingeniør Emil Riisager, og familien vendte tilbage til Danmark i 1900, da Knudåge var tre år. Han blev cand.polit. ved Københavns Universitet i 1921 og studerede samtidig komposition og musikteori hos Otto Malling og Peder Gram samt violin hos Peder Møller. I mange år havde han to sideløbende karrierer som kontorchef i centraladministrationen frem til 1950 (fra 1939 i Finansministeriet) og som komponist.

Efter studierne i København drog han i 1921-23 til Paris for at fortsætte kompositionsstudierne hos Albert Roussel og Paul le Flem, og i 1932 studerede han i Leipzig hos Hermann Grabner. Under opholdet i Paris stiftede han bekendtskab med gruppen Les Six, fransk neoklassicisme og med Stravinskijs musik. Formentlig var disse studier i udlandet medvirkende til, at Riisager anses for den mest internationalt orienterede danske komponist i sin generation.

Knudåge Riisagers internationale berømmelse skyldes hovedsageligt hans balletmusik først og fremmest i samarbejdet med Harald Lander. Det første værk, han komponerede til Det Kongelige Teater, var musikken til balletten Benzin af Storm P. med iscenesættelse af Elna Ørnberg i 1930.

Sammen med Svend Møller Kristensen skrev han melodien til Danmarks Frihedssang, En Vinter lang og mørk og haard.

Knudåge Riisager var tillige en flittig kulturskribent: hans bibliografi omfatter nærved 400 titler spredt over seks årtier. I 1956-67 var han direktør for Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. Hans kompositioner opbevares i Musik- og Teaterafdelingen på Det Kongelige Bibliotek.

Han var Kommandør af 1. grad af Dannebrogordenen og er begravet på Tibirkegård.

  Carl Nielsen

Carl August Nielsen (9. juni 1865 i Sortelung, Nørre Lyndelse, på Fyn3. oktober 1931 i København) var en dansk komponist og dirigent. Han skrev seks symfonier, tre koncerter for hhv. violin, fløjte, klarinet og orkester, to operaer, seks strygekvartetter og anden kammermusik samt flere hundrede sange og andre vokalværker (kantater).

  H.C. Lumbye

Hans Christian Lumbye (2. maj 1810 i København20. marts 1874 smst) var en dansk komponist og dirigent.